Home Klusbedrijven Overeenkomsten tussen de bouw en een werkgever

Overeenkomsten tussen de bouw en een werkgever

0
Overeenkomsten tussen de bouw en een werkgever

Laatst is een vriend van mij begonnen met het verbouwen van zijn huis. Hij weet zeker dat hij nog lang op die plek wil wonen en wil daarom investeren in zijn eigen huis. Af en toe help ik hem een handje omdat dat is wat vrienden voor elkaar doen.

Toen ik laatst weer een dagje kwam helpen, zag ik dat de tegels niet helemaal goed waren gevoegd. Er leken allemaal kleine witte korreltjes in te zitten. Mijn vriend baalde er enorm van. Hij had het zelf gevoegd en het voegmiddel gekregen van een buurman die nog wat had liggen in de schuur.

Waar gaat dit heen?

Op dat moment realiseerde ik me eigenlijk dat het verbouwen van je huis een soort zelfde proces is als dat in je werkende leven. Hoe langer je op de arbeidsmarkt aanwezig bent, hoe beter je weet hoe het eigenlijk werkt. Je komt er steeds meer achter wat jij zelf wilt en ook wat de werkgever van je verwacht. Er komen momenten waarop je je gaat afvragen of je wel in loondienst wilt werken en of je niet liever iets voor jezelf zou beginnen.

Er zijn dus ook momenten dat je waarschijnlijk een keer op je bek zult gaan (bijvoorbeeld het gebruiken van voegmiddel dat niet meer goed is).

In een verbouwing zijn kwalitatieve bouwmaterialen samen met het gereedschap het allerbelangrijkst. Goed gereedschap voorkomt een hoop ergernissen en zorgt er voor dat je netjes en nauwkeurig aan het werk kan. Bouwmaterialen van goede kwaliteit zijn belangrijk zodat het eindresultaat ook precies zo wordt als dat je zelf voor ogen had.

Parallel

Zie je al welke parallel ik probeer te maken? Het gereedschap staat symbool voor de figuurlijke tools die je zelf in huis hebt door het volgen van een opleiding of door ervaring binnen het werkveld die je hebt opgedaan. De bouwmaterialen staan symbool voor je eigenschappen en kwaliteiten. Het zijn de dingen waar je goed in bent.

Om voor een werkgever aantrekkelijk te zijn moet je dus zorgen dat je gereedschap en je bouwmaterialen goed op orde zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je cursussen of workshops hebt gedaan. Zorg dat je zelf goed weet wat je wel en niet goed kunt.

Daarnaast is het net als in de bouw belangrijk dat je goede referenties hebt. Zorg er voor dat er mensen zijn die wat over jouw prestaties kunnen zeggen. Dat maakt je betrouwbaarder (net als in de bouw 😉)