Home Dienstverlening Een vertrouwenspersoon opleiding voor een veilige werkomgeving

Een vertrouwenspersoon opleiding voor een veilige werkomgeving

0
Een vertrouwenspersoon opleiding voor een veilige werkomgeving

Een vertrouwenspersoon opleiding is een logische volgende stap na het opstellen van een klachtenprocedure binnen organisaties. Zo dient iedere werkgever een veilige werkomgeving voor zijn medewerkers te creëren en te behouden. In de Arbowet is namelijk ook geregeld dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de arbeidsbelasting van zijn medewerkers. Denk hierbij aan zaken zoals agressie, geweld, discriminatie, pesten en seksuele intimidatie. Een vertrouwenspersoon opleiding leidt vertrouwenspersonen op en brengt hen bij wat hun taken en verantwoordelijkheden zijn. Op deze manier kunnen zij medewerkers die een melding doen opvangen, begeleiden en ondersteunen. Je zou het misschien niet zo snel denken, maar ongewenste situaties en integriteitsschendingen komen veel vaker voor dan gedacht. Reden genoeg dus voor een werkgever om een vertrouwenspersoon opleiding te laten volgen door een van zijn daarvoor aangestelde werknemers.

Wat leer je allemaal bij een vertrouwenspersoon opleiding? 

Het is belangrijk dat werknemers zich prettig voelen op het werk. Daar hoort dus een veilige werkplek bij waarbij medewerkers bij een vertrouwenspersoon terecht kunnen als daar de wens voor bestaat. De vertrouwenspersoon opleiding leidt een medewerkers op totdat hij of zij alles weet over het wettelijke kader met betrekking tot ongewenste omgangsvormen. Dit deel van de opleiding richt zich dus ookwel op de juridische aspecten van het werkveld van een vertrouwenspersoon. Daarnaast leer je bij de vertrouwenspersoon opleiding alles over de taken, positionering en verantwoordelijkheden van de functie. Heel belangrijk is dat deze kennis in de praktijk wordt getoetst, vandaar dat er vaak ook een praktisch onderdeel in de opleiding wordt opgenomen. 

Voor wat voor situaties word je nu precies opgeleid? 

De rol van de vertrouwenspersoon binnen een organisatie kan vaak erg breed zijn. Zo kom je in aanmerking met zowel ongewenste omgangsvormen, schendingen van integriteit en andere vormen van ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon opleiding stelt je in staat om met al deze situaties op de juiste manier om te gaan. Zo leer je alles over psychosociale arbeidsbelasting, gespreksvaardigheden, gesprekken met een melder, vormen van ongewenst gedrag en methoden om deze problemen aan te pakken. Zelf heb ik ook deelgenomen aan de vertrouwenspersoon opleiding bij Opleidingvertrouwenspersoon.nl en ik ben hier ontzettend tevreden over. De opleiding stelt je echt in staat om deze rol professioneel in te vullen en ook als persoon leer je hier ontzettend van. Mocht je interesse hebben om deze functie te vervullen zou ik je altijd aanraden om met je werkgever in gesprek te gaan. Ook hij zal de waarde ervan inzien en je deze mooie mogelijkheid kunnen bieden!