Home Ondernemen De juiste kantoorinrichting

De juiste kantoorinrichting

0
De juiste kantoorinrichting

Recentelijk onderzoek van televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV) toonde aan dat de meeste medewerkers last hebben van hun kantoortuinen. Maar liefst 93% procent klaagt over geluidshinder en 94% klaagt over concentratieverlies. Deze plekken zijn bedoeld om men tot rust te laten komen. Aangezien het blijkbaar een tegenovergesteld effect heeft, begonnen wij ons af te vragen welke kantoorinrichting wel zorgt voor een gezonde, comfortabele en stimulerende werkomgeving. Wij hebben daarom een lijst samengesteld met een aantal belangrijke punten die je moet onthouden tijden de inrichting van jouw kantoor.

Meubilair

We weten allemaal hoe irritant het is als iemand op jouw bureaustoel heeft gezeten en de instellingen heeft aangepast. Of dat iemand het toetsenbord heeft verplaatst en het beeldscherm gedraaid. Het kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Je had net de perfecte instellingen voor al je kantoormeubilair en nu moet je dus weer bij nul beginnen. Herken je deze frustratie niet? Dat is gek. Het is namelijk erg belangrijk dat het kantoormeubilair verstelbaar is naar je eigen lichaam.

De eerste stap naar een comfortabele en gezonde kantoorinrichting zijn dan ook ergonomische producten. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Om de fysieke maar ook mentale gezondheid van de medewerkers te bevorderen moet iedere werkplek verstelbaar zijn zodat iedereen de juiste werkhouding aanneemt. Denk hierbij aan een zit-sta bureau, een ergonomische bureaustoel, de juist muis, een goed toetsenbord en een verstelbare laptophouder. Het is het zeker waard om de Arbo-wetgeving te lezen die gesteld worden aan een goede werkplek. Zij zeggen namelijk ook dat ergonomische kantoormeubelen erg belangrijk zijn. Een goede kantoorinrichting is immers voor iedereen verschillend.

Stilteplekken

Het onderzoek toonde ook aan dat er vooral behoefte is aan stille plekken waar je even weg kan zijn van het bureau. De grote open kantoorruimtes waren de afgelopen jaren flink in opkomst. Gek genoeg zijn tegelijkertijd ook steeds meer mensen ‘noise-cancelling’ koptelefoons gaan kopen. Hieruit kun je concluderen dat iedereen gek werd van het constante geluid in de open ruimtes.

Als voorbeeld hiervoor kun je kijken naar grote bedrijven. Neem bijvoorbeeld Google. Dit bedrijf is erg goed in de afwisseling tussen open werkruimtes en kleine, rustige plekken waar je in alle stilte kunt werken. Zo zijn er kleine vergaderruimtes in voormalige skiliften, nagemaakte eieren en iglo’s. Dit zijn compacte en rustige omgevingen waar je je even terug kan trekken. In het zeldzame geval dat jouw organisatie geen nagemaakte eieren heeft, is het nog steeds mogelijk om zulke werkplekken te creëren waar men zich rustig kan terugtrekken. Zolang als iemand maar even afgeschermd is van het rumoer en afleidingen van het bureau.

Verlichting en natuur

Ten slotte willen we nog bij één belangrijk aspect stil staan als jij de kantoorinrichting op de schop neemt: het belang van genoeg buitenlicht en het gebruik van planten. Het gebruik van de juiste planten in de kantoorinrichting verlaagt namelijk het stressniveau van de medewerkers. Daarnaast zorgt genoeg daglicht ervoor dat iedereen scherp blijft gedurende de werkdag. Zo is normale witte verlichting veel beter dan sfeerlampen of de typisch gele TL-verlichting in het plafond. Probeer tijdens het inrichting van jouw kantoor de hoeveelheid daglicht dan ook te optimaliseren.

Ter afsluiting willen we graag nog even benoemen dat het niet gemakkelijk is om een kantoorruimte in te delen. Gelukkig hoef je dit ook niet helemaal in je eentje te doen. Laat bijvoorbeeld een expert jou adviseren over de beste kantoorinrichting en luister naar de medewerkers op kantoor. Zoals je nu weet  draagt de juiste kantoorinrichting, in tegenstelling tot de kantoortuin, wel bij aan een gezonde, comfortabele en stimulerende werkomgeving.