Home Algemeen Angst voor rijles

Angst voor rijles

0
Angst voor rijles

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn eerste rijles. Wekenlang had ik me van te voren druk gemaakt om dit moment. Toen de lesauto het pad op kwam rijden leek het alsof mijn hart stil stond. 

De rijinstructeur stapte uit en gaf me een hand – toen kon dat nog wel gewoon. 'Nou, stap maar in!' zei hij doodleuk. Het voelde heel absurd om aan de stuur-kant van de auto in te stappen. Mijn hart klopte in mijn keel. Gelukkig had mijn rij instructeur in de gaten dat ik wat nerveus was. 'Het is heel normaal hoor, om nerveus te zijn.' Kalmeerde hij me. 

Captain hindsight

Achteraf weet ik niet waar ik me zo druk om heb gemaakt. De eerste rijles was harstikke leuk. We deden het rustig aan: ik hoefde alleen maar te sturen, richtin gaan te geven en gas te geven. Schakelen, remmen, spiegels kijken kwam allemaal pas later. Eerst maar eens even wennen aan de auto.

Adviezen waar je niks aan hebt

Angst voor rijlessen is heel gebruikelijk. Met name de snelweg is voor veel rij leerlingen een nachtmerrie. En natuurlijk zegt iedereen achteraf dat het allemaal heel erg mee valt. En het heus allemaal niet zo eng is. Maar vlak voor je eerste rijles, vlak voor je eerste keer de snelweg op, heb je niets aan dat advies. 

Daarom wil ik in deze blog tips schrijven waar je misschien wél wat aan hebt. In mijn geval was ik vooral bang om de controle kwijt te raken. Ik ben nogal een control freak van nature. Maar wat nou als ik de controle kwijt raakte over de auto. Of het andere verkeer op de weg – daar heb je ook geen controle op. Waar je echter wel controle op heb, is de manier van lessen. Daarom is mijn gouden tip:

Een goede voorbereiding is het halve werk

Iedere rijschool lest op een andere manier. En ook iedere rij instructeur geeft zijn eigen draai aan rijlessen. In mijn geval bofte ik met mijn rijleraar, Rob. Hij was een vriend van mijn ouders, dus het scheelde dat ik hem in ieder geval al kende. Het was een droogkloot eerste klas, en door zijn flauwe grapjes was ik helemaal niet bezig met 'bang zijn voor de weg'. Verdiep je dus in verschillende rijscholen en rijleraren. Vraag er naar bij vrienden en families, en doe een proefritje. 

Ook had ik er voor gekozen mijn theorielessen al te starten voordat je de weg op gaat. Zodoende weet je al wat er behandeld gaat worden in de rijlessen. En ken je de verkeersregels al. Er komt dan een stuk minder in één keer op je af. En ook dat maakt je rijles een stuk meer ontspannen.