Home Ondernemen Internationale goederentransport: zo regelt u het

Internationale goederentransport: zo regelt u het

0
Internationale goederentransport: zo regelt u het

Bent u als bedrijf van plan om goederen van en naar het buitenland te transporteren? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Het transporteren van goederen over de grens is namelijk niet zo simpel. Voor goederentransport buiten Europa klinkt dat natuurlijk heel logisch. Dan zijn er verschillende regels en heeft u te maken met invoerrechten en douanezaken. U kunt niet zomaar een vrachtwagen volladen en de grenzen oversteken. Er gelden bepaalde regels binnen Europa voor internationale goederentransport. In dit blog gaan we hier dieper op in.

Verschillende manieren van vervoer

Voor het vervoer van je producten naar en uit het buitenland bestaan er verschillende manieren. Vervoer via de weg is flexibel en snel. Vervoer per trein is voordelig. En als het om grote afstanden gaat is zee- of luchtvervoer een zeer voor de hand liggende optie. Uw keuze voor de manier van transport hangt af van het soort product, de grootte, het gewicht en omvang van de goederen, hoe snel het geleverd dient te worden en de afstand die moet worden afgelegd. Voordat u de transport regelt is het dus handig om een lijstje te maken met de belangrijke details, zoals de bestemming, productkenmerken, snelheid van leveren, de verpakking van het product, enzovoort. Zo heeft u een duidelijk overzicht en kunt u beter informeren waar u aan toe bent.

Uitbesteden of zelf regelen

De meeste grotere bedrijven regelen hun goederentransport vaak zelf met eigen vervoersmiddelen. Maar u kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden. De meeste ondernemers doen dit als het gaat om import en export. Door de transport uit te besteden aan specialisten weet u zeker dat alles volgens de regelgeving verloopt. Bij specialisten kunt u denken aan expediteurs en transporteurs. Een expediteur is een tussenpersoon die de goederentransport op een praktische manier voor u regelt. Een transporteur regelt de goederentransport zelf. Heeft u regelmatig goederen die over de grens vervoerd moeten worden, bijvoorbeeld transport naar Frankrijk, dan is het aan te raden om een samenwerking aan te gaan met een vaste gespecialiseerde transporteur.

De voordelen van een specialist voor een specifiek land

Nu denkt u misschien: waarom zou ik de transport uitbesteden aan een transporteur die specifiek gespecialiseerd is in bijvoorbeeld goederentransport van en naar Frankrijk? Omdat de regelgeving in elk land weer anders kan zijn, en een gespecialiseerd bedrijf weet precies hoe de transport naar Frankrijk aan te pakken. Bovendien kan het een hoop tijd en gedoe schelen als de transporteur werkt met Franse chauffeurs die de wegen kennen en de taal spreken.