Home Financieel Is een incassobureau een leuke werkgeven?

Is een incassobureau een leuke werkgeven?

0
Is een incassobureau een leuke werkgeven?

Het is te hopen dat je er persoonlijk niet mee te maken krijgt om je je rekeningen niet betaald hebt. Het incassobureau, een partij die je kan helpen als je een bepaalde vordering niet geïnd krijgt bij je klant. Er zijn best een behoorlijk aantal van deze bureau’s dus blijkbaar vervullen ze een belangrijke rol en betalen veel bedrijven de rekeningen te laat of helemaal niet. Maar wat doet zo’n incassobureau nu precies. In dit blog vertellen we je graag wat de activiteiten precies zijn. Zo kun je voor jezelf beoordelen of het wellicht wat voor je is. De meesten zullen toch wat negatieve gedachten hebben bij een incassobureau maar ik denk zeker dat ze een belangrijke rol vervullen.

Activiteiten van een incassobureau

Als bedrijf kun je je vordering overdragen naar een incassobureau. Dit doe je meestal niet gelijk maar nadat je zelf de nodige inspanning hebt geleverd om de vordering geïnd te krijgen. Denk hierbij aan het versturen van een aantal herinneringen en telefonisch contact opnemen om opnieuw betalingsafspraken te maken. De laatste aanmaning is de laatste stap in het traject alvorens je overdraagt naar het bureau waarmee je samenwerkt op dit gebied. Zij nemen dan het dossier over en gaan verder aan de slag. Ze beginnen dan met een minnelijke incassoprocedure. Feitelijk doen ze dan een aantal zaken die het bedrijf ook gedaan heeft. Ze gaan dus opnieuw aanschrijven en telefonisch contact opnemen met de betreffende partij om te zorgen dat deze uiteindelijk gaat betalen. In veel gevallen is dit effectief. Partijen of particulieren ervaren simpelweg alleen al meer druk doordat een incassobureau hen aanschrijft en dat zorgt voor meer dwang tot betalen. Mocht dit uiteindelijk niet baten dan wordt er een juridische incassoprocedure opgestart. In deze fase is het in stand houden van de relatie met de klant niet echt meer een doel.

Wat gebeurt er in een juridische incassoprocedure

In de juridische incassoprocedure worden er juridische middelen ingezet om de betreffende partij meer te dwingen tot betaling. Het begint vaak met het dagen van de betreffende partij en hieruit volgt een vonnis door de rechtbank. Hieruit kan een uitspraak voortvloeien die kan helpen om juridische middelen in te zetten om te zorgen dat er betaald wordt. Je kunt hierbij denken aan het leggen van beslag op bezittingen van de betreffende partij. Daarmee krijg je dus meer grip op de vordering. Als dit steekspel en de materie erachter je wat lijkt dan kan werken bij een incassobureau wat voor je zijn.