Home Online Hoe sluit je een beamer aan op je laptop?

Hoe sluit je een beamer aan op je laptop?

0
Hoe sluit je een beamer aan op je laptop?

Hoe sluit je een beamer aan op je laptop?

Moet je binnenkort een presentatie houden? Of heb je een belangrijke vergadering voor de boeg? Dan is het vaak prettig als je het beeld van jouw laptop op een groot scherm kunt projecteren. Zo kan iedereen meekijken met jouw presentatie. Het is dan natuurlijk ook fijn om goed voorbereid te zijn, want niets is zo vervelend als een publiek dat toekijkt hoe jij staat te stuntelen met je apparatuur. Daarom lees je in dit artikel hoe je een beamer op de juiste manier aansluit op je laptop.

Output aansluiting controleren

Allereerst is het belangrijk om te controleren aan welke output op je laptop je de beamer kunt koppelen. Zo weet je welke kabel je nodig hebt om de beamer aan jouw laptop de koppelen. De volgende aansluitingen zijn mogelijk:

  • Een aansluiting voor een HDMI-kabel is in de meeste moderne apparaten terug te vinden. Met een HDMI-kabel kun je videosignalen van hoge kwaliteit overdragen tussen twee apparaten.

  • Een VGA-kabel zorgt voor analoge signaaloverdracht. De kabel kun je herkennen aan de plug met twee schroeven.

  • Een composiet- of RCA-kabel is te herkennen aan de drie pluggen: geel, wit en rood. De gele plug is voor het beeld, de witte en rode zijn voor het geluid.

Tegenwoordig hebben veel dunne laptops en MacBooks alleen een USB-C-poort als output. Heeft jouw laptop geen van bovenstaande aansluitingen, maar wel een USB-C-poort? Dan kun je een USB C adapter gebruiken om de beamer op jouw laptop aan te sluiten

Beamer verbinden met de laptop

Verbind eerst de beamer via een stroomkabel met een stopcontact en zet vervolgens de beamer aan. Als de beamer helemaal warm is, kun je de juiste kabel aansluiten en deze verbinden met je laptop. De meeste moderne laptops herkennen meteen dat er een beamer is aangesloten. Vaak springt het beeld dan meteen naar de projectie van de beamer. Is dit niet het geval? Lees dan hieronder hoe je handmatig jouw laptop verbinding laat maken met de beamer.

Handmatig verbinding maken

Bij sommige laptops wordt het beeld niet automatisch op het scherm geprojecteerd na aansluiting. Gebruik dan de toetsencombinatie Fn + P voor laptops met Windows 7, of de Windows-toets + P voor laptops met Windows 8. Je kunt vervolgens kiezen of je het beeld wilt dupliceren, uitbreiden of alleen op het tweede scherm wilt weergeven. Een Apple MacBook herkent het tweede scherm automatisch; door het gewenste beeld rechts uit het laptopscherm te slepen zal de beamer het beeld projecteren.