Home Ondernemen De ins and outs van het organiseren van een festival

De ins and outs van het organiseren van een festival

0
De ins and outs van het organiseren van een festival

Een festival organiseren vraagt enorm veel voorbereiding en is een hele uitdaging. Van het bedenken van het idee tot aan het uitvoeren van het plan, alles komt bij kijken. Wanneer je een festival wilt gaan organiseren is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over alle facetten die hierbij komen kijken. In dit blog lees je alles over wat er komt kijken bij het organiseren van een festival.

Het idee

Een festival organiseren begint met het idee. Wat voor soort festival wil je organiseren? Een muziekfestival, een foodfestival, een filmbestival? Een goed idee is het halve werk, zorg ervoor dat het idee origineel is en bij jouw doelgroep past. Eenmaal het idee bedacht is het tijd voor de uitwerking. Bedenk een plan, wat wil je precies gaan doen tijdens het festival en hoe ga je dit aanpakken, en wat heb je allemaal nodig? Denk bijvoorbeeld aan een mobiel led scherm huren. Wanneer je een plan hebt opgesteld is het tijd voor de volgende stap: de datum. Kies een datum waarop het festival plaats zal vinden, zorg ervoor dat de datum niet te snel, maar ook niet te ver in de toekomst ligt. Wanneer de datum bekend is, is het tijd om het thema van het festival te bedenken. Het thema is erg belangrijk, want dit zal de sfeer bepalen van het festival. Het is bovendien ook handig om het thema vast te stellen voordat je begint met het zoeken naar sponsors en andere bedrijven die je kunnen helpen bij het organiseren van het festival.

De uitvoering

Wanneer het idee, het plan en het thema rond zijn, is het tijd om te gaan kijken naar de logistieke kant van de organisatie. Wie heb je allemaal nodig om dit te organiseren? Denk aan sponsors, maar ook aan vrijwilligers die je kunnen helpen bij het op- en afbouwen van het festivalterrein. Ook het contact met de gemeente is erg belangrijk, want zij moeten je toestemming geven voor het organiseren van het festival. Wanneer je allemaal duidelijk hebt wat er komt kijken bij het organiseren van een festival, kun je aan de slag met de uitvoering ervan. Het is belangrijk dat je alles goed voorbereidt en dat je niet te veel hooi op de vork neemt. Organiseren is hard werken, maar wanneer alles volgens plan verloopt is het een onvergetelijke ervaring die je voor altijd zal bijblijven!

Evalueren

Het evalueren van een festival is erg belangrijk, zeker wanneer je het nog eens wilt gaan organiseren. Zorg er daarom voor dat je kijkt naar de dingen die beter konden en verzamel feedback.