Home Algemeen Palm oil facts: alles wat je moet weten over (duurzame) palmolie 

Palm oil facts: alles wat je moet weten over (duurzame) palmolie 

0
Palm oil facts: alles wat je moet weten over (duurzame) palmolie 

Je hebt er vast weleens van gehoord of over gelezen: palmolie. Deze unieke plantaardige oliesoort wordt toegevoegd aan enorm veel verschillende producten. Denk bijvoorbeeld aan producten uit de supermarkt zoals margarine, koekjes, en bekende soorten broodbeleg zoals pindakaas en chocopasta. Ook zie je het veel in verzorgingsproducten zoals lippenbalsem en shampoo. De productie van palmolie is wereldwijd de laatste jaren sterk toegenomen, het is namelijk een zeer gewild en veelzijdig ingrediënt voor verscheidene samengestelde (voedings)producten. Het zorgt precies voor de juiste structuur waar de producent naar op zoek is. Ontdek in dit artikel interessante palm oil facts, waarom het van groot belang is om in de toekomst op een duurzame manier te produceren en hoe die doelen kunnen worden waargemaakt. 

Duurzame palmolieproductie, waarom? 

Hier lees je alle palm oil facts op een rij. Op zich is palmolie een goed product, mits het duurzaam wordt geproduceerd. Je kunt er namelijk alle kanten mee op en vergeleken met andere plantaardige oliesoorten is palmolie relatief redelijk duurzaam, aangezien de opbrengst per hectare erg hoog is. Toch is de palmolie die doorgaans wordt toegevoegd aan producten vaak zo goedkoop mogelijk en juist niet duurzaam. Het niet op een verantwoorde manier telen en ontbossing zorgen uiteindelijk helaas voor een schadelijke impact op het milieu om verschillende redenen.
Vanwege de ontbossing ontstaan bosbranden waarbij rook en stoffen vrijkomen die voor schade zorgen bij mens en dier. Daarnaast vallen bij de aanleg van de olieplantages gehele leefgebieden weg voor bedreigde diersoorten zoals orang-oetangs. Bovendien zijn de werk en leefomstandigheden voor de werknemers op de plantages vaak zeer slecht. Het goede nieuws is: dit kan anders! 

Hoe kunnen we bijdragen aan duurzame palmolie?

Wanneer je als consument bijvoorbeeld graag muesli wil kopen, kun je letten op het keurmerk waaraan je kunt herkennen dat het geproduceerd is met de duurzame variant. Vaak zijn deze voedingswaren verkrijgbaar in biologische supermarkten. Wat betreft bedrijven zelf, zijn er verschillende overheidsinitiatieven en (wereldwijde) instanties die zich inzetten voor geheel duurzame palmolie. Zij moeten zich tijdens de productie aan strenge criteria en eisen houden. Hier werken al verschillende grote producenten mee samen, maar vaak zijn de kleinere boeren hiervan nog niet op de hoogte. Het is dus zaak dat deze informatie en initiatieven ook toegankelijk worden voor de kleinere bedrijven zodat zij zich bewust worden van de impact en uiteindelijk ook overstappen op de duurzamere productie. Het doel is om uiteindelijk 100% duurzame palmolie op de markt te brengen wereldwijd. Dit is lastig, maar wel mogelijk.