Home Algemeen Kies het juiste beveiligingssysteem

Kies het juiste beveiligingssysteem

0
Kies het juiste beveiligingssysteem

De donkere dagen komen er weer aan. Ideaal voor inbrekers om toe te slaan. Inbrekers zijn namelijk veel actiever in de winter dan in andere seizoenen. In sommige gemeenten stijgt het aantal inbraken zelfs met 80 procent in deze periode. Je wil dus wel werken bij een organisatie die zeker weten haar beveiliging zo goed mogelijk heeft geregeld. Zowel kleine als grote bedrijven hebben profijt van een goed beveiligingssysteem. Zelf heb ik een tijdje stage gelopen bij een organisatie die ging verhuizen naar een nieuw pand. Ik kreeg toen de taak, naast mijn huidige werkzaamheden, om een goed beveiligingssysteem uit te zoeken. Een grote verantwoording, want je wil niet dat het pand wordt leeggeroofd. Hieronder zal ik de geanalyseerde beveiligingsmogelijkheden beschreven.

Camerabeveiliging

Camerabeveiliging is de meest bekende en zichtbare manier van bewaking. Het pand kan 24/7 in de gaten worden gehouden. Er zijn verschillende soorten camera’s waarmee het pand in de gaten kan worden gehouden. Sommige types zijn al wat verouderd, waardoor het beeld op de camera niet helemaal scherp meer is. Camerabeelden zorgen voor enerzijds voor voorkoming van criminaliteit en anderzijds voor beelden waarmee daders kunnen worden opgespoord. Het nadeel van camerabeelden is dat criminelen soms bedrijven te slim af zijn, zo kunnen ze de camera’s ontwijken of bedekken. Ook is er een privacywet die zegt dat camerabeelden een inbreuk zijn op de burgerrechten.

Detectoren

Detectoren kunnen ook gebruikt worden om inbraak, overval of vandalisme te detecteren. De meeste voorkomende soorten zijn: infrarood-, ultrasoon-, radar-, trilling- en glasbreukdetectors. Ook bestaan er combinaties van deze soorten. Er moet goed worden gekeken welke detector bij jouw type organisatie past. Een detector kan bijvoorbeeld zien of horen dat er iemand het pand binnen komt of dat er glas breekt. De verantwoordelijke van het pand krijgt dan een melding dat er iets mis is in het pand. Zo kan de politie tijdig worden gebeld. Soms is er sprake van vals alarm. Dit is dan weer een keerzijde van de detectoren.

Mistgeneratoren

De beste manier, en tevens de manier die ik aan mijn voormalige leidinggevende heb voorgelegd, is mistbeveiliging. Een mistgenerator is een mistbeveiligingssysteem dat bescherming biedt bij ramkraken, inbraken en overvallen. Wanneer het pand wordt betreden bij een overval, wordt de ruimte gevuld met mist. Dit gebeurt binnen 10 seconde. De inbrekers zien dan niet meer dan maximaal 30 centimeter voor zich. De kans wordt hierdoor ontnomen om op zoek te gaan naar goederen of personen. Ook schrikken inbrekers er erg van, aangezien veel dit niet zien aankomen.