Home Ondernemen Een octrooi of patent registreert jouw intellectuele eigendommen

Een octrooi of patent registreert jouw intellectuele eigendommen

0
Een octrooi of patent registreert jouw intellectuele eigendommen

Uitvindingen zijn er op de planeet sinds het begin van de tijd. Hierdoor is het voor mensen altijd mogelijk geweest om met nieuwe ideeën te komen. Het is voor uitvinders echter prettig om ook te kunnen zien dat zij een bepaald product ontworpen of uitgevonden hebben. Een idee vastleggen is echter niet altijd even simpel. Je moet namelijk op de een of andere manier kunnen bewijzen dat je een idee bedacht hebt. Alleen dan kan je ook daadwerkelijk opeisen dat het van jou komt. Op deze manier is het mogelijk om te laten zien of je een idee wel of niet bedacht hebt. Voor de rechten van jouw uitvinding is het aan te raden om vast te leggen dat je de uitvinding hebt uitgevonden. Dat kan met intellectueel eigendom op verschillende manieren gedaan worden. 

 

Octrooi 

Een octrooi is een manier om intellectueel eigendom vast te leggen. De Nederlandse vertaling van octrooi is patent. Het aanvragen van een patent is dan ook hetzelfde als het aanvragen van een octrooi. Dankzij een patent kan je op een bepaalde uitvinding of innovatie aangeven dat jij dit bedacht hebt. Voor een uitvinder is het dan ook verstandig om dit op de juiste wijze te regelen. Bovendien kan je door het patent op een product diverse voordelen merken binnen jouw onderneming. Doordat je te maken hebt met intellectueel eigendom zijn de uitvindingen en innovaties vaak ideeën. Hierdoor is het niet altijd een tastbaar product dat je vast kan leggen. Juist doordat het niet tastbaar is, is het belangrijk om de ideeën vast te leggen. Naast de octrooiaanvraag is het vooral belangrijk om de rechten die bij de aanvraag horen duidelijk te hebben. 

 

Aanvragen

Een octrooi aanvragen is namelijk niet altijd een simpel proces. Wanneer je een idee hebt bedacht kan je er met een octrooi voor zorgen dat je dit juridisch vast kan leggen. Ook worden de octrooi kosten duidelijk wanneer je de aanvraag gaat doen. Je zal namelijk moeten betalen om een idee vast te leggen. Met een patent zal je bovendien de waarde van het bedrijf gaan verhogen. Een octrooi of patent leg je voor twintig jaar vast, wat best een lange periode is. Daardoor kan je dit voor een lange periode gaan gebruiken. Daarnaast is het een optie om gebruik te maken van een patent op het gebied van marketing. Hierdoor laat je aan de buitenwereld bijvoorbeeld zien dat je als bedrijf innovatief bezig bent en bezig bent met nieuwe ideeën bedenken.